תחושת בדידות
בדידות היא תחושה טבעית המלווה את כולנו ברגעים מסוימים והינה מצב רגשי בסיסי, קיומי המבטא חוסר השתייכות או קשיי תקשורת, או חוסר במגע גופני. תחושת בדידות יכולה להתקים גם בתוך מערכות יחסים כמו במשפחה, או קשרים קרובים, בהם קימים כעסים והעדר תקשורת בריאה. לעיתים קרובות קורה שאנו מוקפים משפחה וחברים ועדין מרגישים לבד ולהיפך, לעיתים אנחנו לבד ולא חשים בדידות.
חשוב לציין אם כך שתחושות בדידות לא מתהוות בגלל הימצאות לבד, אלא מושפעות מחסר במערכות יחסים קרובות ומשמעותיות.
אז ממה היא מושפעת תחושת הבדידות? התשובה מורכבת מפני שהיא מושפעת ממצבים נפשיים שונים, כמו הערכה עצמית נמוכה, רגשי נחיתות, פחד להתמודד עם העולם מחשש לכשלון, קשיים שונים ביחסים בינאישיים, דיכאון, שמתבטא בהסתגרות וניתוק, או הפרעת חרדה. במקרים רבים הטיפול בגורמים אלה ישפיעו גם על הקלה בתחושת הבדידות.
איך להתמודד עם תחושת בדידות?
אם ברצונך לשנות את מצב בדידותך, יש אפשרות להיתרם מקבוצות של אנשים שסובלים מבעיה דומה. בכללן גם קבוצות לעזרה עצמית. יש המשתמשים באתרי רשתות חברתיות ,או אתרי הכרויות באינטרנט ,אבל קשר וירטואלי לא יכול להוות תחליף למערכת יחסים אמיתית פנים אל פנים.
האם כדאי לפנות לטיפול?
למרות שתחושות בדידות הן תחושות טבעיות לכולנו ברגעים מסוימים, הרי אם תחושת הבדידות היא מסיבית ונמשכת לאורך זמן, מעיקה ומעיבה על שגרת החיים, חשוב לטפל בה, בין כל השפעותיה השליליות של הבדידות המשמעותית ביותר היא הדיכאון.
במקרים רבים, טיפול בגישה פסיכודינמית ,או פסיכואנליטית ,יוכל לעזור מאחר והינו מטפל בגורמים הנפשיים והאישיותיים שמגבירים תחושות אלה, בפחדים ובקשיי התקשורת שמביאים להעצמה של תחושות בדידות והסתגרות. הטיפול עוזר לפענח גם חלקים לא מודעים שמשפיעים בתהליך, המודעות המתפתחת יחד עם האחזקה הטיפולית תביא ליכולת טובה יותר להשפיע ובסופו של דבר גם לשנות את תחושת הבדידות המעיקה.